Øvrebyen i Kongsvinger

Kongsvinger Leir vokste opp under Kongsvinger festning. Da byen vokste ned mot Glomma, ble den eldste bydelen hetende «Øvre bydel» på folkemunne – Øvrebyen. I dag er de gamle husene nennsomt restaurert og et populært sted å bo og besøke.Da festningen var på plass i 1682 begynte soldater og håndverkere å bygge seg boliger langs vollen på sørsiden av anlegget. I dag består Kongsvingers eldste bydel for det meste av store offisersboliger og små soldathus, i tillegg til handelshusene til byens to priviligerte landhandlere.

I hjertet av Øvrebyen – på hjørnet av Løkkegata som markerte den nedre grensen for den eldste byen og Storgata – ligger Herdalhjørnet. Gerhard Munthe fanget utsikten oppover mot festningen da han tilbrakte sommeren 1894 i byen. Her ligger det flere butikker, og i den lille parken står restene av fontenen som Odals Værk donerte til Kongsvinger Bad i sin tid. Utover 1800-tallet vokste byen videre sørover til Nygata og mot Vinger Kirke, og en rekke av bygningene her er fra 1850-tallet og utover mot århundreskiftet.

Galleri
Opplevelser i Øvrebyen

Fru Balchens har egen kafe med uteservering og har åpent torsdag til søndag. De serverer lunsj og kaffe, og arrangerer ulike tilstelninger i løpet av året.

Krudt er en kreativ butikk hvor mye av varene produseres selv. I et koselig lokale i den gamle bygården Hultgrengården, midt i hjertet av Øvrebyen, Veronica Sint-Jago maler flotte bilder på lerret samt ”hønn” i spreke farger. Anerkjente Mona Nordøy og hennes nydelige fotografier kan du også oppleve og kjøpe hos krudt. Cecilie Eker Samways lager smykker, engler og fat av kunstglass ved bruk av den eldgamle glassfusing teknikken. Dette er en annerledes butikk som absolutt er verdt et besøk.

Kvinnemuseet på Rolighed dokumenterer kvinners liv og virke i norsk kulturhistorie fram til i dag. Museets visjon er å gi inspirasjon til en bedre samfunnsutvikling. Her finner du flere utstillinger, blant annet om Dagny Juel, som vokste opp i huset, om kvinner i norsk offentlighet opp gjennom tidene, og forskjellen mellom gutter og jenters oppvekst. Cafè Dagny i husets særpregede dagligstue og blåmalte gammelkjøkken byr på enkle lunsjretter og på den legendariske bohemkaken.

Kongsvinger Museum holder til på Gyldenbord, rett nedenfor festningen. Her finner du utstillinger som viser hvordan krigen i 1814 påvirket det sivile livet i området, og museet tilbyr også guidede rundturer i den fredede Aamodtgården, magasinforvalterens empirebygning fra 1801. Her kan du gå på oppdagelsesferd i den gamle embedsmannsleiligheten, bebodd av rittmester Aamodt frem til 1968. På Kongsvinger museum finner du også et turistinformasjonskontor.

Kongsvinger Festningsmuseum ligger i det gamle provianthuset fra 1682 på festningen. Det drives av Kongsvinger festnings venner og består av flere utstillinger. Den viktigste ble åpnet av Hans Majestet Kong Olav V i 1982 og viser forsvarets historie fra vikingtiden frem til i dag.

Tekst: Gamle øvrebyen vel
Hjemmeside: http://www.ovrebyen.no
Bilder: Kongsvinger kommune og VisitNorway

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen